Skillanden mellan second hand och vintage

Att handla redan använda kläder eller gamla kollektioner har blivit en uppåtgående trend i samhället. Detta har kommit som en tydlig reaktion till att vi konsumerar allt mer. Dock är det även så att second hand sätter en lite mer personlig prägel på vårt mode, då kläderna faktiskt inte sitter på varenda människa. Många tycker det känns trist att bära plagg från de stora modekedjorna som tusentals andra människor också bär – och att gå på en fest och upptäcka att den egna klänningen sitter på tre andra personer, är kanske inte alltid så kul.

Second hand

Att bära second hand klingar dock en aning fult i många öron. De flesta förknippar second hand- plagg med illaluktande, fläckiga kläder som är trasiga lite här och var i sömmarna. Visst kan det vara kul att bege sig in i en second hand-affär bara för att få inspiration, men att själv köpa plaggen – nej det kommer inte alltid på tal. Idag finns det emellertid butiker som satsar stenhårt på att ta in välbevarade plagg som man inte ens ser den minsta skavank på.

Second hand är ett begrepp som betyder att man använder kläder som suttit på andra personer i ett tidigare skede. Det kan röra sig om både nyare och äldre modeller och det finns egentligen ingen tidsram för hur gammalt ett second hand-plagg får vara. Second hand behöver dock inte bara vara kläder utan det kan också röra sig om inredning, äldre barnartiklar från Bugaboo Fox nätbutik o.s.v. Fördelen med second hand är också att det är betydligt billigare än både nya prylar och vintage.

Vintage

När man talar om vintage, så brukar folk däremot lysa upp lite mer. Vintage och second hand liknar varandra till stor del, men om något kallas för vintage så innebär det vanligen att det är ett äldre plagg i lite mer exklusiv tappning. Vintage måste hålla måttet och kan därför inte sättas på listan över vanliga ärvda kläder, som second hand kan göra. Att handla vintage har därför blivit en het trend, även bland det rika och berömda folket, då man kan finna gamla kollektioner från stora märken så som Yves Saint Laurent, Dior och Balenciaga m.fl. Som du säkert förstår är också vintage en aning dyrare än second hand.

Att handla på nätet eller i butik

Idag finns det både second hand-butiker och nätbutiker som innehåller både second hand och vintage. Nätet har fullkomligt exploderat av alla företag som vill ge människor långväga ifrån, att också hitta unika exempel av plagg och prylar i ett annat land. Fördelen med att handla från ett utländsk företag är också att man blir ännu mer originell i sin stil, då kläderna garanterat inte pryder folk på hemmaplan.