Plånboksvänligt mode

En nackdel med att vara en fashionista och ständigt vilja hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna är att det blir ganska kostsamt i längden, särskilt om man vill undvika att köpa kläder från de kedjor som säljer billigt producerade kläder i undermålig kvalitet (vars framställning ofta involverar kemikalier och i värsta fall barnarbete). Att köpa kläder av hög kvalitet kostar, men det finns genvägar man kan gå om man vill behålla stilen och samtidigt vara snäll mot plånboken.

Ett av de bästa tipsen är till exempel att handla kläder second hand. Att shoppa i second hand-butiker är visserligen mer tidskrävande än att gå i vanliga butiker, men om man har tålamodet att leta igenom det varierande utbudet kan man hitta verkliga pärlor i form av designerkläder i bra skick till en kraftigt reducerad prislapp. Man kan för den sakens skull även hitta pärlor som inte nödvändigtvis är av ett visst designermärke, men som ändå är vintage och av hög kvalitet. När man shoppar second hand ska man tänka på att komma till butiken med gott om energi, och gärna i kläder som är lätta att ta av eller på för att kunna prova. Att prova kläderna är nämligen ett måste när man shoppar vintage, eftersom storlekarna kan skilja sig från moderna storlekar, och det ofta inte finns någon storleksetikett alls i kläderna. Ett annat tips är att shoppa själv, snarare än med en vän – dels för att man inte ska känna sig stressad, utan ha tid att gå igenom allt man vill se, dels för att man inte ska behöva konkurrera om fynden.

Ett annat smart sätt att spara pengar utan att göra avkall på kvaliteten i det man köper är att använda sidor som https://www.kampanjjakt.se/, där man kan hitta rabattkoder till en mängd olika nätbutiker som säljer märkeskläder. Sådana sidor är som att ha tillgång till en konstant rea, så att man kan fynda året runt. När man handlar på nätet ska man dock alltid komma ihåg att läsa på om plagget ordentligt (till exempel material, storleksguide och beskrivning av detaljer) innan man slår till; då är chansen högre att man faktiskt får precis det man förväntar sig, eftersom bilderna ibland kan vara missvisande.