Trashion – att skapa mode från skräp

Återvinning och up-cycling är heta ord på mångas läppar. Det shoppas kläder och prylar på loppis som aldrig förr, vilka sedan används som de är eller görs till någonting nytt. Modevärldens svar på denna trend är trashion som är en sammansättning av orden ”trash” (skräp) och ”fashion” (mode). Trashion är alltså ett slags skräpmode.

Till en början handlade trashion mest om att göra kreativa skapelser till modevisningar, tävlingar och andra event, men med tiden har det utvecklats till sin alldeles egen modegenre. Numera kan trashion även innefatta vanliga kläder och accessoarer som har skapats genom att använda gamla material. Trashionmode behöver då rakt inte vara gjort av äkta skräp som kommer från soptippen utan kan mycket väl bestå av en återbrukad tröja eller liknande. Bara fantasin sätter gränserna!

Filosofin bakom trashion

Att skapa trashion handlar i grund och botten om en stark vilja att inte se något gå till spillo samt att skapa något verkligt unikt. Dessutom kan trashion ge modeskaparen en rejäl utmaning genom att denne har begränsade resurser och därför måste vara väldigt innovativ. Inom trashionmodet finns ofta även en önskan om att dra uppmärksamhet till de miljöproblem som samhället brottas med idag, till exempel de föroreningar som skräp och överkonsumtion orsakar.

Historien bakom trashion

Att återbruka saker är verkligen ingen ny uppfinning utan är något som har pågått under en stor del av den mänskliga historien. Som ett exempel kan nämnas alla de människor i utvecklingsländer som lyckas skapa fantastiskt kreativa skapelser med hjälp av skräp såsom plastflaskor, juicekartonger och påsar. Även i äldre tider, innan jorden var så pass nedskräpad som den är idag, var återbruk något som var praxis och inget slängdes förrän det var totalt uttjänat. Exempelvis kunde trasiga kläder eller lakan rivas i remsor för att sedan vävas till filtar eller korgar. Visserligen handlar dagens trashion mer om att skapa nya ting för att de är moderiktiga, än att skapa praktiska saker.

En tidig typ av trashion var när Ann Wizer under 1990-talet använde sig av plastskräp i sina kreationer som hon tillverkade i sydöstra Asien. För att fira Earth Day skapade Wizer bland annat kostymer som bestod helt av skräp och tack vare henne har trashionrörelsen spridits över dessa delar av Asien.

Den egentliga trashion-rörelsen tog fart i New York någon gång under 2004 – 2005. Det var den hemliga klubben Plan B på Manhattan som ledde till blomstringen av trashion då den höll tävlingar mellan trashiondesigners, utnämnde trashiondrottningar samt visade upp trashionmode och design. Snart spred sig denna subkultur vidare till de finare delarna av Manhattan och inom några år fanns trashion att beskåda på galleriet Gallery 151.

Modeskapande trashioninsats

Under 2006 lanserade Julia Genatossio ett modehus med fokus på trashion som hon kallade Monsoon Vermont. Där designas bland annat paraplyer, draperier och ryggsäckar som är gjorda av skräp, helt enligt konstens alla regler, och med tiden förutspås allt fler trashionmodehus blomma upp.