Allt om skjortor

Skjortan är ett moderiktigt plagg som aldrig tycks kunna bli omodernt. Skjortor kan bäras av båda könen och funkar både till vardags och till fest. Därför har vi valt att lägga vårt fokus på skjortor i det här inlägget, där du kommer att få veta allt om detta fantastiska modeplagg.

Skjortans historia

Vi börjar med att berätta lite om skjortans historia. Skjortan är ett av de tidigaste plaggen och redan i antikens Grekland kunde man bära skjortor. Ända fram till 1900-talet var skjortan ett sorts underklädesplagg och de senaste 100 åren har skjortan stigit i popularitet och rang och är numera ett vanligt överplagg.

Märken

Eftersom skjortor är något som kan bäras av alla är utbudet av skjortor stort. Det finns både billigare skjortor du kan köpa för en mindre peng och skjortor som kan kosta en större summa. Ett exempel på ett dyrare varumärke som tillverkar skjortor är Eton som har många snygga skjortor i sitt utbud. Eton är ett svenskt varumärke som har tillverkat skjortor sedan år 1928, alltså snart i 100 år.

Passform

Precis som alla andra plagg kan även en skjorta ha olika passform. Passformerna på skjortor har fått olika namn. Till exempel slim fit, classic, tailored fit, extra slim fit och fitted body. Ifall du är osäker på vilken passform du ska ha, är det en bra idé att prova de olika passformerna för att sedan avgöra vilken av dem du trivs bäst i.

Så matchar du skjortan

Skjortan är ett plagg som gör sig snygg tillsammans med andra varianter av klädesplagg. Skjortan går både att klä upp och klä ner. Du kan till exempel klä dig med en skjorta tillsammans med ett par enkla jeans till vardags och till fest kan du enkelt klä upp dig genom att ta på dig en kavaj ovanpå skjortan tillsammans med att par kostymbyxor.

Det viktigaste du ska tänka på när du ska klä dig är att du allra helst ska ha en neutral färg på nederdelen av kroppen, till exempel ett par mörka byxor eller en kjol, så att du enkelt kan matcha nederdelen till din skjorta. Det finns många färger och mönster på skjortor och eftersom skjortan är nyckelplagget ska du utgå från den när du klär dig.

Material

Det finns många olika material på skjortor att välja bland. Det vanligaste är att skjortor är tillverkade av bomull, nylon eller polyester. Ett annat exempel på ett material som skjortor kan tillverkas av är linne. Just nu är det väldigt trendigt att bära skjortor av linne eftersom det i skrivande stund är sommar och linne är ett tunnare material som är skön att ha på sig när det är varmt. Om du vill vara ett riktigt modelejon ska du välja en skjorta av linne i en neutral färg, till exempel en variant i mörkgrön eller beige.