Kashmir – lyxigt material som värmer bra

Med höstkylan kommer behovet av värmande kläder och Metro Mode listar tre lyxiga klädmaterial för herrar; lyxig kashmir, prisvärd ull och moderiktig mocka. Att ull kommer från får vet nog alla och att mocka är ett skinn har nog de flesta koll på, men just kashmir kan vara en svår nöt att knäcka. Kommer kashmirtråden från ett djur eller en växt?

Källan är en get

Kashmir är en mycket mjuk ull som fås från vissa typer av getter. Namnet kashmir har denna ullfiber fått från det geografiska området Kashmir, vilket är beläget i Indien. Tack vare att de så kallade kashmirgetterna är utvecklade i mycket kyliga klimat så kan de producera en härlig underull som blir till ett lyxigt material i kläder och accessoarer. Det är inte ovanligt att kashmirull används till ytterplagg såsom jackor, kappor, kavajer och sjalar. De vackra pashminasjalarna är ett exempel på accessoarer som är tillverkad av kashmir från pashminageten men det finns också fler raser av kashmirgetter som ger fin ull.

Högkvalitativ kashmir

Att spinna kashmirtråd från kashmirull skiljer sig inte nämnvärt från annan garnframställning men det är viktigt att välja ullen med omsorg för att få en god kvalitet. Den bästa kashmirullen är minst 3,2 cm lång och denna typ av ull hittas bara runt halsen på geten medan lägre värderad kashmir fås från andra delar av djurets kropp. Den allra sämsta kashmiren består av ull som har blandats ut med det översta, sträva hårlagret från kashmirgeten och ibland är det till och med utblandat med päls från andra djur. Riktigt fin kashmir känns igen på att det både har en glansig yta och en bra tjocklek.

Asiatiskt ursprung

Trots att Indien torde vara ursprungslandet för en stor del av kashmirframställningen så är det Mongoliet som är en storproducent av råmaterialet. Själva förädlingen och spinnandet av kashmirullen sker främst i Storbritannien, Italien och Japan liksom framställningen av kläder.

Kashmirproduktionen har fått kritik för den miljöpåverkan som kashmirgetterna har. Dessa getter är nämligen inte särskilt skonsamma mot naturen när de söker föda då de snarare sliter upp gräs än klipper av det med tänderna. I det långa loppet leder detta till att jorden eroderas och med tanke på den storskalighet av getter som finns i Asien innebär detta att stora ökenlandskap kan bildas på kort tid.