Mode och religion

Mode avspeglar människors personlighet och det är därför ett sätt att uttrycka sig både när det kommer till färger och plaggens utformning. Till exempel har man ofta kortare klänningar vid festliga tillfällen och längre klänningar när man vill vara mer elegant. Sammanfattningsvis har det varit stort fokus på människor som inte tillhör någon religion. Exempelvis muslimska kvinnor har inte haft mycket valmöjlighet när det kommer till val av slöja och hijab. De plaggen har endast funnits i en tråkig svart färg men på senare år har alltfler modemärken börjat uppmärksamma att det saknas ett större utbud av färger, och även former, när det kommer till hijab och slöja. Det är ett påstående som välkomnas med öppna armar speciellt i Indonesien som är världens största muslimska land. Slöjor är något vackert och med rätt accessoar och färger kan de bli mycket eleganta och få kvinnor att känna sig mer vackra och uppklädda.

Utmaningar för modeskapare

Faktum är att muslimskt mode blir allt mer populärt och nu satsar Indonesien på att bli ett modeland inom muslimskt mode. Det har fått stor uppmärksamhet land flera designers världen över. Även svenska designers och klädkedjor har hakat på trenden och börjat designa muslimska kläder med ett tänk som är alltmer “outside of the box”. I Indonesien anordnas det en modevecka varje år i Jakarta och nu har allt fler modeskapare bestämt sig för att åka dit just för att finna inspiration och självklart för att kunna skapa kläder som faller muslimska kvinnor i smaken. En designer som redan gjort sig ett namn inom muslimskt mode är Dian Pelangi tack vare hennes klädlinje, modest mode. Själva designen i sig blir mer utmanande för designers och modeskapare då kläderna måste följa vissa regler som finns inom den muslimska religionen. Framförallt måste kläderna täcka hela kroppen förutom ansikte, händer och fötter. Det får heller inte vara för tajt eller för åtsittande men samtidigt får det heller inte vara för manligt utan skall ha en feminim touch.

En växande generation

Tack vare att plaggen måste täcka hela kroppen krävs det mer tyg vilket gör att plaggen blir dyrare. Det behöver även användas tyg för att lösa fickor och andra liknande förvaringsutrymmen. Exempelvis en nyckelring bär man alltid med sig för att kunna komma hem igen. Det är dock en växande generation då den muslimska generationen växer två gånger snabbare än någon annan generation. Tack vare den växande generationen skapas det en stor efterfråga på modernare klädesplagg som ändå är inom religionens ramar och regler. När det kommer till mode inom religion är det inte heller uppskattat av alla då vissa anser att en förnyelse av kläder kan vara ett tecken på respektlöshet gentemot religionen. Den svenska modekedjan H&M har tidigare uppmärksammats för sitt samarbete med modellen Mariah Idrissi vid lanseringen av H&M’s nya kollektion inom modest mode. Det skapade lite uppmärksamhet som mest var positivt men det kom även en del negativa åsikter trots att plaggen inte visade mer än en vanlig hijab.