Modeikonen Karl Lagerfeldt

Till alla stora modefantasters stora sorg har den tyske modeikonen och designerns Karl Lagerfeldt gått bort i februari 2019. Denna man som föddes 1933 i Hamburg blev en man som skapade

succé runt om i världen med sina exklusiva kreationer för bl.a. det stora känd märket Chanel som skapades av Coco Chanel år 1910 och fortfarande är ett av världens mest exklusiva och kända inom design och mode. Utöver Chanel hade han också Chloé och Fendi som arbetsgivare, vilka också hör till några av de största modeskaparna genom tiderna.

Karl Lagerfeldt – nu och då

Karl Lagerfeldt gjorde succé redan som ung. Han flyttade till Paris när han var cirka 20 år gammal och fick då efter ett tag jobb hos Jean Patou, det stora modehuset. Efter det gick karriären i en spikrak väg framåt. Karl måste haft talang redan som ung, efter sitt första arbete på Jean Patou blev han headhuntad till inga mindre än Mario Valentino, Repetto och Monoprix. Dock var det inte länge som dessa modevarumärken fick behålla den talangfulle Karl utan år 1974 skapade han sitt eget varumärke. Hans namn blev känt över världen och världsstjärnor bar upp hans kreationer på röda mattan både inom musik- och filmbranschen.

Det var 12 år efter Coco Chanels död som Karl fick ta över det ärofyllda uppdraget på Chanel. I och med övertagande fick Chanel en nystart och blev populärare än vad det varit på många år.

År 2002 fick många ta del av Karl Lagerfeldt mode, då designade han, ganska oväntat, en kollektion för den svenska kedjan H&M, vilken gjorde succé och skapade mindre kalabalik i varuhusen.

Saker du inte visst om Karl Lagerfeldt

Denna modeskapare hade ett öga för vad som var snyggt och inte, det ryktades om att han skulle började designa tillbehör för bl.a. mobilskal och andra tillbehör för elektronik, dock blev detta aldrig av, vad vi vet.

Karl Lagerfeldt hade också en katt som heter Choupette, som blivit nästan lika känd som han själv. Katten levde ett minst sagt annorlunda kattliv, med två hembiträden och hans päls blev dessutom torkad med hårfön från Dyson.

Det sades även att Karl hade en passion för böcker. Han själv påstod att han hade eget bibliotek som innehåll cirka 300 000 böcker. Om hade hann läsa alla är dock oklart men känns ganska osannolikt med tanke på hans förmodligen tidskrävande karriär.

En annan grej som inte många visste om denna designer var att han spenderade mycket tid i Monaco. Han befann sig och bodde däri hela 22 år, från 1988 tom 2000. Han bodde inte i vilken villa som helst utan han bodde i statligt ägd sådan. Det sägs att anledningen till att han fick bo i denna villa var för att han skulle renovera den och göra den mycket smakfullt inredd med sina egna pengar.