Det belgiska modehuset Natan

Ett av de allra mest kända belgiska modehusen är Natan. Detta märke grundades redan på 1930-talet, men det var först 50 år senare som det etablerade sig som en kunglig favorit. Märkets chefsdesigner har en vision om att skapa kläder för den raffinerade och aktiva kvinnan. Han arbetar endast med exklusiva material och skapar en tillsynes enkel men lyxig design. Ända sedan 80-talet så har man arbetat med volymer och man har fått ett relativt stort genomslag inom jetset-kretsar. Modehuset har sitt huvudkonto på Avenue Louise i den belgiska huvudstaden Bryssel.

Natan har blivit ett märke att räkna med tack vare sin chefsdesigner Edouard Vermeulen. Han

En butik med vackra klänningar

började arbeta för märket under 1980-talet. 1987 öppnade Natan sin första ready to wear-butik i Antwerpen. Idag kan vi handla snygga kläder på nätbutiker och hitta vinterjacka herr till bra priser, på 80-talet så fick de modeintresserade söka sig till fysiska butiker. Kunderna började vallfärda till detta försäljningsställe och nya butiker började ta form. Förutom öppnandet av flaggskeppsbutiker så innefattar höjdpunkterna i märket Natans historia designen av den belgiska prinsessan Mathildes bröllopsklänning 1999, samt uppdraget att ta fram den belgiska truppens kläder till OS i Peking år 2007.

Natan är ett modehus som den som är intresserad av kungligheter och mode förmodligen redan stött på. I tidningar där kungligheter och deras liv och leverne presenteras är märket vanligt förekommande. Redan under modehusets allra första visning så var en kunglighet på plats. Prinsessan Paola, som sedermera blev drottning av Belgien, var en av de som deltog vid detta event.

Edouard Vermeulen – modehusets chefsdesigner

Natan är framförallt känt för det arbete som modehusets chefsdesigner utfört. Han heter Edouard Vermeulen och föddes i den belgiska staden Leper den fjärde mars 1957. Han utbildade sig till inrednings arkitekt men efter tre års arbete med volymer och material så väcktes hans passion för mode. Vermeulen arbetade på ett kontor i samma hus som Natan och det var så han kom i kontakt med sin framtida arbetsgivare. 1984 presenterade chefsdesignern sin allra första kollektion.

Sax och tråd

Edouard Vermeulen har gjort sig ett namn som några av de europeiska kungahusens favorit. När man ser bilder på hans kreationer är det lätt att förstå varför. De faller in i mallen för hur kungligheter brukar klä sig. I kollektionerna finns gott om nätta små jackor och klassiskt eleganta klänningar.

Förutom att de älskas av kvinnorna i det belgiska kungahuset så har Edourd Vermeulens plagg burits av såväl kungligheter från Sverige såväl som Luxemburg. Natans chefsdesigner har till och med belönats med utmärkelse av Kung Leopold den andre, detta skedde i mars 2013. Han har länge varit drottning Maximas favoritdesigner och har skapat flera av hennes mer omtalade outfits. Den belgiska drottningen är känd för sin ibland rejält färgglada klädstil. Hon nämns ofta som ett exempel på god smak i kungliga modebloggar. Maxima matchar gärna sina plagg från Natan med vidbrättade hattar.