Mode – skapande trender inom tiden och samhället

Mode definieras av något som är trendigt och modernt inom tidens rytm. Mode finns inom ett brett spektrum av samhället som kläder, skor, smycken accessoarer eller till exempel smink. Modet förändras ständigt då populariteten styrs av trender och beroende på kultur och land.

Mode inom klädbranschen

Klädmodet har genom tiderna förändrats med ideal och olika kläddesigners som inspirerat sin omgivning. Några världskända ikoniska namn inom klädmode är bland annat Gianni Versace, Vivienne Westwood, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld samt en rad andra stora namn inom klädmodet. I Sverige har vi många kända kläddesigners som satt Sverige på världskartan. Ett stort namn inom svenskt klädmode är Lars Wallin. Lars Wallin öppnade sin egen ateljé 1995 och vann samma år det prestigefyllda designerpriset Guldknappen. Lars Wallin är internationellt känd och hans inspiration kommer från Hollywood och 1950-talscouture. Andra stora namn inom svenskt klädmode är Johan Lindeberg, Carin Rodebjer och Filippa Knutsson, mest känt som Filippa K. Kläder går att köpa både i butiker och online på internet. Om man väljer att shoppa online och vill hitta moderiktiga kläder, ska man besöka NA-KD som har riktigt snygga kläder för alla tillfällen! Ett hett tips när det kommer till klädmode är att alltid ha vissa basplagg i garderoben som aldrig går ut tiden. Även om modet varierar är det smart att ha basplagg som kan komplettera looken. Några basplagg som både män och kvinnor ska ha, är en vit skjorta, ett par bekväma jeans, en polotröja och till exempel en vit t-shirt. Dessa plagg går praktiskt taget aldrig ur tiden och kan kombineras med det mesta. Man ska heller inte glömma kavajen. En kavaj går bra till både jeans eller finbyxor, vare sig man är man eller kvinna.

Mode inom skor och accessoarer

Accessoarer kan vara allt från smycken och väskor, till skärp, klockor eller skor. När det kommer till smycken varierar modet, precis som med kläder, och varje år kommer nya trender. Några kända svenska märken av designersmycken är idag SNÖ of Sweden, Pilgrim, Syster P, Edblad eller till exempel Efva Attling och Caroline Svedblom. Många smyckedesigners anpassar smycken både för män och kvinnor och Thomas Sabo är en av dessa. Thomas Sabo har riktigt snygga och moderiktiga klockor, ringar, halsband, armband och ringar för män. Smyckedesigners skapar trender varje år med nya kollektioner av smycken. Andra tillbehör som kompletterar en moderiktig look är skärp i olika storlekar och bredd. Skärp och bälten är idag riktigt trendigt att bära ihop med en snygg outfit. För att en look ska bli komplett, ska man ha passande skor. Modet inom skor varierar varje år och man kan se vissa trender komma tillbaka. Tycker man om att följa trender men inte har råd att köpa nya kläder allt för ofta, är det ett hett tips att inhandla kläder på secondhand. I de flesta secondhandaffärer finns det en blandning av alla typer av stilar och modeller. Då många trender kommer tillbaka, finns det stor chans att man hittar kläder på secondhand som matchar årets mode.