Den snobbiga pretto-looken

Om du bor i Stockholm eller i en annan storstad har du säkert kommit i kontakt med begreppet “pretto” mer än en gång. Pretto-folket finns ofta att snegla på på Östermalm, i Sandhamn eller i Vasastan – men vad betyder pretto egentligen?

Pretto är slang eller en förkortning av pretentiös. Det ordet kanske låter snobbigt och överklass-varning – och det är precis vad det är. Det kommer ursprungligen från latinets prae som innebär att man håller något framför sig, ungefär som ett skydd eller en mask som får folk att se något annat än det som är under ytan. Pretto är en stil, inte minst modemässigt men kan också tillämpas för möbler och inredning. En person som är pretto vill gärna se viktig ut, som att hen har studerat på de bästa skolorna och som har god ekonomi i övrigt – alltså nästan motsatsen till att handla begagnat på second hand.

Pretto-märken

När man talar om pretto på det här sättet kanske en del blir avskräckta och tycker att det enbart låter negativt. Men pretto är en stil som rotat sig rejält och som faktiskt är riktigt uppskattad bland innerstadsborna. Märken är viktigt här – Ralph Lauren, Armani och Gant är bara ett fåtal att nämna. Om du vill bege dig till en butik nära dig som säljer flera av dessa märken finns säkerligen https://www.johnells.se/ någonstans på din ort där du kan botanisera och köpa både plagg och accessoarer i prettons tecken.

Typisk prettostil

Uppkavlade chinos, en kabelstickad tröja runt halsen, en RL-polo shirt och ett par seglardojjor – det är några plagg som utmärker prettostilen. På vintern kan du komplettera med en snygg Gant-jacka eller en rock från Armani. Kanske vill du till och med gå steget längre och sätta på en liten fluga om halsen och bära ett par tuffa glasögon med svarta bågar. Kort sagt ser pretto-folket ut att vara lite tillknäppta, men i de lugnaste vatten…