Skor – mer än ett plagg

Säg skor och många får något drömmande i blicken. Det finns så många modeller och varianter: högklackat, sandaler, kängor, boots och ballerinor bara för att nämna några. Är du skofantast så håller du nog med om rubriken till detta inlägg: Skor är verkligen mer än ett plagg. Låt mig titta på dina skor och jag kan säga vem du är. Vad du väljer att ha på fötterna säger med andra ord mycket om dig som person. Vi har för länge sedan passerat tiden då skor endast var något praktiskt som var till för att skydda fötterna från att skadas eller bli våta och kalla. Idag är skon ett självklart komplement till din outfit. Vill du vara sportig är det tuffa sneakers som gäller, medan den kalla vintern kräver en värmande vinterkänga som är snygg. Vi är heller inte främmande för att matcha våra skor i färg och mönster med vår övriga klädsel.

Sköt om dina skor


Visste du att du kan få dina favoritskor att hålla längre bara genom att sköta om dem rätt? I dagens slit och släng-samhälle har vi lite tappat kunskapen om klädvård, men har du ett par riktiga favoritskor är de väl värda din omtanke. Tänk till exempel på att det är viktigt att variera sina skor. Bär alltså inte samma par varje dag eftersom den svett din fot utsöndrar kan göra att skon blir missformad och dessutom luktar illa. Om du har minst två par att varva mellan hinner skorna torka ur ordentligt mellan användningarna, något som är bra för dem. Läderskor bör du putsa ibland. Låt heller inte lera och smuts sitta kvar på dem eftersom det torkar ut lädret. Skorna i mocka behöver ett par drag med mockaborsten nu och då för att behålla sin skönhet. Många väljer att slänga in sina textilskor i tvättmaskinen. Tyvärr gör det att klistret i sulan ofta släpper. Försök istället ta bort fläckar och smuts med en fuktig trasa eller en ren borste, på så sätt skonar du både sko och sula.

Välj bekväma skor

Har du hittat ett par vackra skor som sitter obekvämt? Köp dem inte. Hur fina skorna än är är risken stor att du aldrig kommer att använda dem. Att gå i oergonomiska skor allt för ofta kan faktiskt också göra att fötterna skadas. På så sätt kan man säga att skon faktiskt är en fotvårdare. Idag finns dock många märken som har både snygga och riktigt bekväma skor. Rieker skor är till exempel ett bra exempel på detta. Med dem behöver du inte välja mellan klackar och bekvämlighet. Som du säkert märkt när du läst den här texten är skon både en viktig aktör i modebilden, en kär vän och ett ting som antingen kan skada eller hjälpa våra fötter. Mycket har med andra ord hänt med skorna sedan romarna gled runt i sina skinnsandaler. Idag är marknaden för skor större än någonsin, något som vi skofantaster verkligen älskar av hela våra hjärtan!