Prêt-à-porter versus haute couture

Många modefraser har härligt klingande franska namn. Haute couture är en av dessa som både låter och är riktigt exklusivt. Med det i åtanke skulle det vara lätt att tro att det lika franska uttrycket prêt-à-porter också vore en exklusiv sömnadskonst men så ligger det inte till.

Rakt översatt från franska betyder ‘prêt-à-porter’ helt enkelt ‘gjord för att bäras’ och det är därmed den franska termen för ett fabrikstillverkat klädesplagg. Medan haute couture avser kläder som är skräddarsydda och påkostade så är prêt-à-porter massproducerade kläder som är gjorda för att passa de allra flesta människor. Prêt-à-porter-kläder kommer därför i olika storlekar och eventuellt också i olika färgställningar så att potentiella köpare ska kunna plocka till sig ett plagg från butikshyllan och sedan kunna använda det utan att någon justering behöver göras.

Tack vare att prêt-à-porter-modet såg dagens ljus under början av 1900-talet fick kvinnor i alla samhällsklasser en större möjlighet att köpa moderiktiga kläder. Med tiden har prêt-à-porter blivit så populärt att haute couture-modeskapare har valt att komplettera sina portfolios med prêt-à-porter-mode.