Korsetten – en kvinnomördare

Korsetter och bustiers har visats bli mycket populära i det rådande kvinnomodet. Den moderna bustiern är främst till för att framhäva bysten liksom för att göra kvinnor mer åtråvärda och på exempelvis Youtube finns instruktioner över hur en korsett kan snöras.

Idag är korsetter ganska bekväma då de består av elastiskt tyg men annat var det med gamla tiders korsetter som var gjorda av metall, trä eller djurben samt tyg och snöre. Den äldsta, kända korsetten är skulpterad på en kvinnlig lerfigur som uppges härstamma från år 1500 före vår tideräkning men det var först under 1500-talet som korsetten blev en självklarhet inom kvinnomodet. Den skulle då hjälpa till att bära upp tidens moderiktiga klänningar av tunga material.

Med tiden förändrades idealet och korsetten blev allt mindre och allt tajtare. Ju smalare midjan blev desto bättre ansågs det vara men snart höjde doktorerna varnande fingrar. Under 1600- och 1700-talen hade korsettmodet blivit så extremt att kvinnor avled till följd av det. De tajta korsetterna tryckte så hårt att organen inte fick plats och därmed vandrade i kroppen och därtill var det många kvinnor som fick missfall på grund av korsettanvändandet.