Kläder på röda mattan

Klänningar andra klädesplagg som bärs på den röda mattan brukar diskuteras länge och ingående av media. En röda-mattan-klädnad är den utstyrsel som till exempel skådespelerskor klär sig i vid stora galor såsom Oscarsgalan eller Golden Globes i USA. Numera är det standard för kvinnorna att klä sig i riktigt festliga klänningar som är strösslade med glittrande stenar eller som har väldigt vågade skärningar. För en modedesigner är det en dröm som går i uppfyllelse att få formge en galaklänning till någon av dessa framstående kvinnor, inte minst då det inte existerar någon annan tillställning där plaggen är i ett sådant fokus som under dessa galor.

Innan 1990-talet var besökarna på galorna inte särskilt uppklädda. Visserligen var det vanligt att komma i utmärkande, excentriska kläder men galaklänningarna och de tjusiga frisyrerna lyste med sin frånvaro. Sedan kom Halle Berry inskridande år 2000 i en glamorös, vit klänning från Valentino och tog världen med storm. Faktum är att det är denna klänning som påstås ha ändrat hur galagästerna klädde sig fortsättningsvis och det var alltså Valentino som lade grunden för galamodet som existerar idag.

Galaklänningarna är verkligen snackisar vid tiden för galorna men detta prat kan naturligtvis ha en baksida. För att bli en sensation gäller det att våga testa nya modeller och att våga vara utmanande men risken finns alltid att klänningen blir utnämnd till galans flopp. Ett sätt att undkomma detta är att anlita en duktig stylist som ser till att håret ligger perfekt samt att makeupen är fläckfri och att den matchar kläderna. På så vis finns en chans att kamma hem poäng på röda mattan även om valet av klänningen visar sig ha varit dåligt.